Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć produkty bezglutenowe, a w piekarniach kupić pieczywo, pozbawione tego składnika. Zaczynamy się zastanawiać, czy bylibyśmy zdrowsi, gdyby tak wyeliminować go całkowicie z diety, skoro produkty bez niego są tak łatwo dostępne. Zanim jednak zmienimy nasze wieloletnie przyzwyczajenia i pożegnamy się na zawsze z glutenem, warto dowiedzieć się, czym jest, po co jest używany w produkcji żywności i czy rzeczywiście jest tak szkodliwy, jak go przedstawiają?
Czym jest gluten i jaką pełni rolę w żywności
Gluten jest w większości stosowany do wypieków. Jest to nazwa białek, występujących w zbożach, które zmieszane z wodą i dodane do pieczywa poprawiają jego smak, puszystość oraz zwiększają jego odporność na wysychanie. Występuje on nie tylko w produktach zbożowych, ale i w wędlinach. Nie każdy organizm jednak toleruje gluten, wywołując takie konsekwencje zdrowotne, jak:
- Alergia na pszenicę
- Celiakia
- Nadwrażliwość na gluten
Osobom cierpiącym na nie, zaleca się stosowanie diety bezglutenowej czasowo lub na stałe. Oznacza to, że muszą oni bardzo dokładnie wybierać żywność, ponieważ gluten może być obecny nawet w majonezie lub musztardzie. Może znajdować się również w przeróżnych suplementach diety, więc zażywając je, należy bardzo dokładnie czytać skład.

Jak powstają produkty bezglutenowe
Żywność w sklepach, oznaczona napisem „gluten free” może powstawać w wyniku procesów technologicznych, dzięki którym jest on usunięty lub w produktach, w których on nie występuje. Należą do nich:
- Ryż
- Kukurydza
- Gryka
- Proso
- Rośliny strączkowe
- Ziemniaki
Zastosowanie ich jako zamienników mąki zawierającej gluten do wytwarzania żywności zapewnia osobom dotkniętym tymi schorzeniami normalne funkcjonowanie i spożywanie ulubionych wypieków lub przysmaków, które można znaleźć na półce w sklepie lub przygotować samodzielnie. Upieczenie własnoręcznie bezglutenowego chleba nie jest wcale takie trudne, a pomoże w ograniczeniu dolegliwości występujące w związku z nietolerancją glutenu.
Czy należy całkowicie wyeliminować z diety gluten
U osób z nietolerancją glutenu, alergią na ten składnik oraz chorych na celiakię, spożywanie go prowadzi do szeregu różnych nieprzyjemnych dolegliwości, do których należą, m.in.:
- Biegunka
- Nudności
- Bóle brzucha
- Wysypka
- Bóle głowy
- Anemia
Dieta bezglutenowa przynosi osobom dotkniętym tymi schorzeniami ogromną ulgę. Badania jednak nie potwierdzają, że zdrowe osoby powinny całkowicie wyeliminować gluten z diety. Naturalnie są dobre strony takiego zabiegu, bowiem biała mąka jest stosowana do produkcji większości „śmieciowych” dań. Rezygnacja z nich przyczyni się do lepszego samopoczucia i utraty zbędnych kilogramów, nie ze względu na sam gluten, ale właśnie na niezdrowe posiłki, w których występuje. Jednak usunięcie produktów zawierających go i zamiana ich na te bezglutenowe na własną rękę, może prowadzić do niedoborów żywieniowych. Dlatego zanim zdecydujemy się na taki krok, warto poradzić się lekarza.